Här kan du klicka för att komma till Allans hemsida, välkommen! Klicka här

Monday, March 12, 2007

Att så här i vårens tid, få göra en ny version av några 50 tals låtar i pianoarrangemang, har blivit aktuellt.

Vid Pianot: Henrik Bergion

During the present spring time, it has come to my interest to write new version of a couople of songs from the fifties, using piano arrangement.

At the piano: Henrik Bergion

1. Aurore
2. Tango De Geer
3. En vårkväll vid Bellmanshäst

Fingspångs Slott och mina minnen därifrån.

Mitt första besök i slottet var i slutet av 1910 talet vid omkring 7 års ålder. Det var helgdag och min äldsta syster, som arbetade på STAL:s ritkontor där, hade ett kortare arbete att utföra. Jag fick följa med, men minns inte mer av besöket än att det gjorde ett starkt intryck på mig av det, som jag fick se och höra om det gamla slottet.

Vi barn hade tidigare hört berättas så mycket om allt fint och spännande, so där fanns och vad som timat ända från Louis De Geer och fram till Ekmans tid. Den mest omtalade var ju Aurora, men det talades också ibland om den grå damen, som då och då visade sig där.

Ja åren gick, jag hade inte fyllt 14 år när jag åter satte foten på golvet i slottshallen. Jag minns att jag tog av mössan vid inträdet, troligen lika, som jag gjort när jag var sju år.

Nämner detta för att när jag senare hade min arbetsplats på slottet, var det en av cheferna som lagt märke till det. Han yttrade en gång när vi kom samtidigt till slottsporten. Det är visst bara vi, som tar av hatten när vi går in här? Året var 1926 och den 26 febr. när jag, som kontorbud gick min första postrond från STAL:s verkstadskontor till huvudkontoret på slottet. Min företrädare Gunnar Karlsson var med på min första rond.

Slottets bottenvåning, användes inte då som kontor. En trappa upp till vänster låg ritkontor, arkiv, beräkningsavdelning och överingeniör Oscar Wibergs kontor. Till höger om trappan, det runda rummet, som under åren varit företagets direktörkontor. Under mina anställningsår vid STAL i Fingspång 1926-55. De var Georg Leire, David Lindblom och Curt Nicolin. I övriga rum i våningen var affärskontor, med offertavdelning, reservdelar, montage service m.m.

Vindsvåningen var i stort sett inte inredd. Det runda rummet där var då avdelning för kopiering av ritningar.

Där fanns också ett par enkelrum, som beboddes av bolagets tjänstemän. En kväll, vid en lite försenad postrond fick jag höra vacker musik ljuda, när jag kom upp på vinden. Harpspelaren, som bodde i ett av vindsrummen, var ingenjör på STAL. Någon grå dam syntes inte till i vindsmörkret.

Med tiden hann man lära sig hitta i slottet, fårn källare till vind, efter mycket spring i spiraltrappor till olika rum och utrymmen. Det lär ju ha varit 62 rum där? Slottet hade inte varit obebott på 250 år förrän en period i början av 1900 talet.

Det blev ett avbrott i slottsbesöken i samband med andra arbetsuppgifter inom företaget Lågkonjuktur rådde, i början 30 talet. Värnplikten skulle fullgöras.

I sammanhanget kan nämnas, att jag i mitt arkiv med bl.a. gamla radioprogram, har en inspelning från 1953 om Fingspång, med titel: "Brukstraditioner och fackföreningsminnen". Där ingår bl.a. en intervju med STAL:s direktör Daid Lindblom, i tjänsterummet på Fingspångs slott.

Vördnaden för Fingspång och Slottet lever kvar hos mig. Mitt, lilla bidrag är tillkomsten av sången om "Aurore". Den ingår i STAL körens repertoar samt finns med på min hemsida och blogg.

Detta var i stora drag vad jag minns om själva slottet.

Man minns också både jubileer och festligheter som ägt rum där under åren Slottsklubbens medlemmar fick ofta medverka i olika uppdrag vid tillställningar. Vi var bl.a. marskalker och guider vid ett Ekmansjubileum och guidade vid flera andra tillfällen när så önskades.

STAL:s portvakter framför verkstadsporten rån v. Svartling, Johansson, Fredriksson och Ekholm.Finspång STAL:s verkstadskontor.
Slottsparken FingspångVerkstadshallen STAL.
Fingspångs slott.

Verkstadsarbetarna.

Tidig morgon, man skyndade genom verkstadsporten. i gången, i sidofacken, där hade man tidkorten Ty även då på 20 talet man måste arbetstiden hålla vakterna Svartling, Johansson, Fredriksson och Ekholm punktligheten kolla

I verkstaden fanns filare, lindare,karusellsvarvare och ritsare, arborrare, borrare, fräsare och hyvlare ja verkliga snitsare Med mästerlig hand och med skarpa stål i maskiner, de bearbetade hård och seg metall Lindström ,Kalle i Änga, Hultman, Lindell och Alfred från Björkfall Ja flera yrkesmän, också de med stil och känsla för precision fyra av dem alla så kunniga män, i viktig produktion Man såg dem i gamla verkstan vid maskiner uti rad svarvarna, Both. Karl Edvard, Kalle Knut och De Grade

Metallgjutare, slipare, svetsare, plåtslagare och de som kunde härda, modellsnickare, ja konstnärer i vart sitt fack, alla säkert lönen värda. Från smedjan hördes täta hammarslag man såg hur järn i ungnar upphettades, det var där som smederna Ströberg, Backström, Broman och hantlangarna svettades.

Verkstadsarbetet omfattade även då underhåll ,lager, renhållning och transporter tillverkning av verktyg, ja specialitéer av olika sorter för att maskiner och verktyg hölls i bästa skick, fanns män som kunde serva och smörja nämligen, Eklöf, Frisberg, Qvarfort och Holm som allt fick ombesörja

Ja detta var när man arbetade med turbiner för ånga som sedan skulle monteras av skickliga montörer och de voro många. Till fjärran land de reste, till Persien såväl som till Bombay Jag nämner ett fåtal av dem, Frans Pettersson, Hallström, Wilking och Waleiy

Verserna Verkstadsarbetarna skrevs av ”Anders Magnus” (Allan Lööf) De ingick i ett radioprogram i Radio Östergötland 1980 den 2 och 3 januari.

9 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hej Allan! Ännu en fin blog post! Jag känner igen det snirliga ekipaget från besöket hos Dej 2005. Synd att jag inte kan hälsa på Dej oftare... Får tacka så mycket för Dina intressanta slottsminnen, musik och foton. Jag tycker det är avkopplande att lyssna på Din musik och jag upplever gamla minnen från den "gamla goda tiden" då jag också arbetade på Slottet och senare på Laboratoriet. Minns bl.a. stämpelklockan där man undvek att få röd stämpel. Mina kort var vanligtvis helt blå!
Doris

23 March, 2007 06:09  
Anonymous Anonymous said...

Hej Allan! Ville bara sända en hälsning och ett tack för en trevlig blogg. Hoppas du fortsätter att dela med dig av dina funderingar och gamla minnen som jag tycker är fantastiskt roligt att läsa.

Mvh Thomas

01 April, 2008 20:26  
Blogger 柯云 said...

2015-12-17keyun
ray ban outlet
replica rolex watches
prada handbags
ugg outlet store
retro 11
rolex watches
jordan 11s
adidas superstar shoes
vans sneakers
tods outlet store
louis vuitton outlet
ralph lauren
coach outlet
michael kors bags
uggs on sale
nike air max
michael kors outlet
ugg boots outlet
michael kors outlet store
oakley outlet
abercrombie & fitch
uggs for sale
polo ralph lauren
coach factory outlet
michaek kors
canada goose coats
louis vuitton outlet
kobe 8
michael kors outlet
the north face jackets
ugg boots outlet
louis vuitton purses
cheap toms shoes
oakley sunglasses sale
jordan shoes
canada goose
true religion
gucci handabgs
air max 95
michael kors handbags

17 December, 2015 09:17  
Blogger xjd7410@gmail.com said...

michael kors handbags
adidas superstar
louis vuitton handbags
kobe 9
fitflops
air jordans
rolex watches outlet
oakley outlet
toms outlet
kevin durant shoes
michael kors outlet
louis vuitton
retro jordans
kobe 11
ray ban sunglasses
christian louboutin sale
nike roshe flyknit
cheap ray ban sunglasses
longchamp bags
cheap jordan shoes
michael kors handbags
hollister clothing store
ralph lauren polo
toms outlet
louis vuitton handbags
louis vuitton
giuseppe zanotti sandals
coach outlet
ralph lauren polo outlet
true religion
ralph lauren polo
louis vuitton handbags
louis vuitton outlet
coach outlet
nike air jordan
polo ralph lauren
coach outlet store online
coach outlet
asics shoes
coach outlet
2016.7.5haungqin

05 July, 2016 11:55  
Blogger Yaro Gabriel said...

www0605


fitflops
bally shoes
coach outlet canada
kevin durant jerseys
ugg outlet
michael kors outlet
michael kors handbags
tory burch outlet
michael kors outlet
true religion outlet

05 June, 2018 10:00  
Anonymous Solusi Paling Tepat Untuk Penyakit Kanker Ovarium said...

Terima kasih artikelnya sangat membantu sekali mudah-mudahan artikel ini bermanfaat bagi semua.

Cara Mengatasi Penyakit Kuning Yang Tak Kunjung Sembuh
Obat Herbal Untuk Penyakit Chikungunya
Obat Flu Dan Batuk Anak
Obat Herbal Untuk Sakit Perut Melilit
Obat Cacingan Super Ampuh
Obat Untuk Mengatasi Pudarnya Warna Kulit

06 December, 2018 14:40  
Anonymous Cara Mengobati Penyakit Leukimia said...

Thank you for joining us. his article is very helpful

Obat Herbal Paling Ampuh Untuk Mengobati Penyakit Hipotiroid
Manfaat Buah-Buahan Untuk Kesehatan
Obat Penyakit Sembelit Paling Ampuh
Obat Untuk Mengobati penyakit osteoarthritis
Bahaya Penyakit Muntaber
Obat Penyakit Jantung Bengkak

24 December, 2018 08:11  
Blogger steve said...


الرائد افضل شركة نظافة بالمدينة المنورة
تقدم خدمات التنظيف الشاملة للمنازل و البيوت و الفلل و الشقق اتصل بنا الان وايضا تقدم خدمات مكافحة الحشرات فهى افضل افضل شركة مكافحة حشرات بالمدينة المنورة
تقضي نهائيا على جميع انواع الحشرات المنزلية

03 April, 2019 22:06  
Blogger yanmaneee said...

retro jordans
nike cortez
louboutin shoes
russell westbrook shoes
russell westbrook shoes
kyrie irving shoes
golden goose
converse outlet
curry 6 shoes
hermes belts for men

16 July, 2019 04:10  

Post a Comment

<< Home