Här kan du klicka för att komma till Allans hemsida, välkommen! Klicka här

Wednesday, November 01, 2006

EN HÄGER JAGAD AV EN MÅS OCH LITE MER KRING DETTA

Mås Häger

En morgon, en försommardag, fick jag för mej, att idag skall jag åka upp till Gärtorp som ligger i grannsocknen Hällestad. Efter kontakt med min granne Nils Olov bestämdes att vi skulle följas åt dit. Besöket där gällde närmast en kontroll av fritidshuset, innan ägaren, mig närstående med familj, skulle komma dit för vistelse under sommaren.

När vi kommit in på tomten och fram till Gärtsjöns strand, kom plötsligt två fåglar flygande i hög fart framför oss. Jag hann inte med att se, vilket slag av fåglar det var, men Nils Olov konstaterade omedelbart, att det var en Häger som jagades av en Mås. För honom, som erfaren fågelskådare och fotograf, med egna bilder tagna med bl.a. på fjärilar, strömstare och varg, fanns nog en önskan om att kameran funnits tillgänglig vid tillfället.

Händelsen och upplevelsen av vad vi fått se, gjorde på oss båda ett starkt intryck den dagen. Kanske blir så även i tiden framöver. För mej personligen, kvarstår frågan om det normalt förekommer i fågelvärlden, att en liten fågel kan jaga en betydligt större på flykt?

Efter den relativt korta utflykten denna dag och med upplevelsen i tankarna om Hägerns flykt, möttes jag ytterligare av en så att säga oförklarlig, kanske sammanhängande överraskning. När jag vid hemkomsten öppnat dörren till lägenheten, ringde det på telefonen och en mansröst presenterade sig som Olle Häger. Då jag fortfarande är rätt så snabb i repliken ställde jag frågan? Tillhör du möjligen Hägerfamiljen som bott i Finspång? Detta för att kolla om det var någon bekant som ville skämta med mig. Svar:Nej jag kommer uppifrån Hälsingland och är historiker vid SVT.

Orsaken till att han ringde mej var, att han sökte uppgifter om Frank Sinatras besök i Finspångs Folkets Park år 1953. Kanske anledningen till kontakten var, att han fått kännedom om en artikel i Risinge Hembygds-förenings Årsskrift 1995, där jag medverkat om parkens tillkomst och nedläggning.

Hur som helst så var det Olle Häger som ringde, han som producerat bl.a. TV serien HUNDRA SVENSKA ÅR. Man kan ju undra, om vår upplevelse på förmiddagen med Hägern på flykt, kunde ha någon betydelse i sammanhanget? Dagen var den 17 juni. Längre fram den 18 sept. utan varsel, ringde Olle, att han och en kollega är i Finspång och att de kommer upp till mej om fem minuter och gärna dricker kaffe.. Jag blev glad att de ville hälsa på och värdesatte besöket. Mycket intressanta och trevliga samtal följde under eftermiddagen, givetvis med tonvikt på Frank Sinatrafrågan.

Finspång 2002.10.11 Allan Lööf

5 Comments:

Anonymous A Bjärnfjäll said...

Hej
Det var roande och intressant det du hade att berätta om måsen, hägern och rosenkällan. Sitter med ett leende på läpparna när jag hör din röst i raderna. Mycket trevligt inlägg tycker jag.
/Annelie

03 November, 2006 17:26  
Anonymous Anonymous said...

Hejsan
Man blir glad av att titta in på din blogg.
Önskar en trevlig jul och ett gott nytt år

19 December, 2006 18:55  
Anonymous Anonymous said...

Hej.
Du undrade om det var vanligt att mindre fåglar attakerar en större.Ja,just måsar försöker skydda sina ungar mot hägern,som gärna äter upp ungarna annars.Men även mindre trastar och ibland småfåglar kan göra attacker mot rovfåglar som kommer för nära boplatser.

21 May, 2007 05:12  
Blogger xjd7410@gmail.com said...

oakley sunglasses
louis vuitton outlet online
adidas yeezy
coach factory outlet
polo ralph lauren outlet
michael kors outlet
louis vuitton bags
air jordan 13
polo ralph lauren
nike air max
lebron james shoes 13
nike air max 90
cartier watches
michael kors outlet
michael kors handbags
nike free run
michael kors outlet
gucci handbags
celine bags
adidas yeezy 350
michael kors outlet
air max 90
replica watches
louis vuitton outlet
michael kors handbags
coach outlet
coach factory outlet
oakley vault
tods shoes
celine handbags
louis vuitton handbags
polo ralph lauren outlet
oakley sunglasses wholesale
adidas ultra boost
christian louboutin shoes
mont blanc
coach outlet
cheap jordans
nike trainers
ray-ban sunglasses
2016.7.5haungqin

05 July, 2016 11:55  
Blogger meto mayo said...

نحن في شركة نقل اثاث بجدة دائما على استعداد لتوفير لكم أفضل الخدمات للتغليف والتحرك الي منزلك الجديد بدون
تعب او ارهاق - فخدمات نقل العفش بجدة تتم إلى جميع أنحاء المملكة بواسطة خبراء في نقل وتعبئة أمتعتهم الخاصة بك بواسطة شركة نقل عفش بجدة بطريق صحيحة بدون اي اخطاء فالطريقة التي نتبعها الأكثر تفضيلا وراحة كما نحن في شركة نقل اثاث بالدمام قدمنا ​​الكثير من المعلومات عن خدمات النقل المؤمنة لنقل المنازل، والنقل السكني، والنقل التجاري، والتخزين والتعبئة بواسطة أفضل المحركات والخدمات التي تقدمها شركة نقل عفش بالدمام لجميع أنحاء السعودية بأسعار معقولة جدا وحقيقية.
شركة نقل عفش بمكة
شركة نقل اثاث بمكة
مستودعات تخزين الاثاث بالرياض
شركة تخزين الاثاث
شركة تخزين اثاث بالرياض
شركة تخزين عفش بالرياض

10 June, 2017 05:43  

Post a Comment

<< Home