Här kan du klicka för att komma till Allans hemsida, välkommen! Klicka här

Thursday, June 19, 2008

Återkommer efter vintern

Hej

Den här gången ska jag berätta om ett glädjande besked i arbetslöshetens vånda. Många känner säkert igen sig även i dessa år.

Under 1930-talet rådde som bekant en period med begynnande arbetslöshet på många håll. Vid denna tid år 1937 kan man läsa om nedgången inom bl.a. verkstadsindustrin i min då nystartade dagbok.

Vid Svenska Turbinfabriks Aktiebolaget Ljungström i Finspång var det kännbart för de anställda. Redan 1932 löstes arbetslösheten till stor del så småningom av att Luth och Roséns kylbolag i Hässelby i Stockholm flyttades till Finspång. Glädjande nog ökade sysselsättningen för de hårt drabbade verkstäderna vid STAL.

Här kan du lyssna till Wetterbleckets version.

I samband med nytillskottet kunde verkstadsfolk och även turbin- montörer också beredas sysselsättning genom att kylmaskiner tillverkades i verkstaden och t.o.m. frigjorda montörer fick arbete både i verkstad och utemontage Närmare beskrivning om detta finns i ett speciellt bildspel, "KYLSTÄMNING" om kylavdelningens framtida utveckling. Det finns i en PowerPoint utgåva som utgivits och presenterats till berörda företag och andra intressenter.

Nämligen SIEMENS, Curt Nicolingymnasiet i Finspång, Kylhistoriska museet i Norrköping, Finspångs kommun, Linköpings universitet, Högskoleservice Jönköping AB högskolebibliotek, Stadsmuseet i Linköping och Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Bildspelet "KYLSTÄMNING" kan du beställa till hösten.

Auroraparet Birgitta Söderberg och Allan Lööf. De utgjorde ett charmfullt inslag i underhållningen. Året var 1951. Allan Lööf fick göra ett stand in uppträdande.

Finspångs brukstraditioner, folk och arbetsliv finns dokumenterat sedan tidigt 50 -tal också på välbevarade trådinspelningar, ljudband, tape och minnesnoteringar. I samlingen ingår även egna program i SR och SVT. Kanske något av ovanstående skulle kunna få komma med i mina blogginlägg? Så även att jag fått uppleva en del "stand in" i mitt liv redan sedan tidiga år och framöver i både arbets- och nöjeslivet, som jag kan berätta om. Vi får se om det blir i blogg eller i bokform.

Tills vi ses igen

Allan Lööf